skin condition

rosacea

Rosacea er en kronisk inflammatorisk hudsykdom, som kjennetegnes med varme og rødhet i ansiktet, synlige blodkar, nupper og betennelser.

Huden oppleves mer sensitiv og oppstår i voksen alder. Det er 4 ulike grader av rosacea. Innen hudpleiebransjen behandler vi ofte grad 1 og 2 med god effekt. Ved grad 3 og 4 er det en alvorlighetsgrad som trenger lege behandling i form av laser og medisiner.

Hvor vanlig er det med rosacea?
Rosacea er en av de vanligste hudsykdommene som hudleger behandler. Rammer ca 5-10 % av befolkningen og er vanligst hos kvinner mellom 20-50 år. 30-40 % av de som får Rosacea har en nær slektning med denne hudsykdommen.

Hva er triggerpunktene?

Eksempel på Rosacea grad 1

Rosacea grad 1
Huden har en tendens til å rødme lett. Deretter kan man få vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet – det vil si kinn, nese og panne. Denne rødmen skyldes betennelse og utvidelse av blodårer nær hudoverflaten. Deretter kan små blodårer på nesen og i kinnene utvides og blir synlige sprengte blodkar (såkalte telangiektasier). Huden kan bli overfølsom og oppleves sensitiv.

Hvordan behandle Rosacea grad 1
Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer og unngå disse.

Det er anbefalt å bruke betennelsesdempende kremer som Niacinamide (Niactil 4%) og Azeloglyncin (Acticlear Gel) som reduserer inflammasjoner og styrker hudbarrieren (overhuden).

Bruk av antioksidanter har god effekt på Rosacea-hud. Hydractil Normalizer beskytter og styrker huden mot UV-stråler og frie radikaler. Den fremmer en jevnere hudtone, virker beroligende, styrker og motvirker sprengte blodkar og rødheter.

Anbefalte legebehandling
Laserbehandling/karlaser er svært effektivt for å redusere rødhet og synlige
blodkar.

Eksempel på Rosacea grad 2

Rosacea grad 2
Man kan i tillegg til rødme og sprengte blodkar få kviselignende eller puss holdige utbrudd i det røde utslettet. Noen opplever få, mens andre kan ha svært mange slike kviser, i tillegg til hevelser i samme område. Dette er kviser som ikke har opphav fra talg, som akne blir forårsaket av.

Behandling av Rosacea grad 2
Målet med behandlingen er å redusere rødhet, kviselignende utbrudd og
nupper i huden. De fleste med Rosacea grad 2 er ikke plaget med sensitiv hud.
Derfor er det viktig å identifisere triggerfaktorer og unngå disse.

Acticlear Gel inneholder Azeloglycine og er en behandlende ingrediens mot
rosacea type 2. Virkestoffet virker betennelsesdempende og motvirker bakterier i huden som reduserer utbrudd. Noen kan utvikle lett irritasjon i begynnelsen, men dette normaliserer seg etter noen uker.

Sulfactil Gel inneholder svovel, som er en har god effekt på betennelser og
kviselignende utbrudd. Brukes direkte på utbruddsområder. Kan gi lett
tørrhet i begynnelsen, vi anbefaler å bruke Niactil 4% over.

Anbefalte legebehandlinger
Rozex gel/metronidazole 0.75 %, Tetrasykliner og isotretinoin.

hudprogram

rosacea

Morgen:
1. Face Foam Cleanser
2. Face Formula
3. Nova Cream SPF 30+

Kveld:
1. Face Foam Cleanser
2. SOS Paste (tynt lag på utbrudd)
3. Face Formula
3. Balancing Hydration Cream