hudtilstand

hyper-pigmentering

Pigmentflekker er vanlige hudlidelser som viser seg som mørke flekker, og forekommer først på soleksponerte områder som ansikt, hender og armer.

Det finnes ulike grader av hyperpigmentering. De mest vanlige er Melasma, og skader fra solen med ulik alvorlighetsgrad som pigmentflekker.

Det kan være utfordrende tilstander å behandle siden det ofte innebærer en hormonell ubalanse, og langsiktige solskader som kan være dyptliggende.

Hva er kjennetegn på Melasma?
En symmetrisk, brun, hyperpigmentering i ansikt, er typisk for Melasma. Det rammer vanligst kinn, overleppe og panne. De fleste får økte plager om sommeren, og merker bedring på vinteren når man er mindre soleksponert.

Eksempel på Melasma

Hva kan trigge Melasma?
Årsaken er ukjent, men en viktig medvirkende faktor er soleksponering. Andre risikofaktorer for hyperpigmentering er bruk av p-piller og hormonspiral. De med mørkere hudtype er disponert. Melasma under svangerskap er vanlig og kalles kloasma, eller på engelsk “mask of pregnancy”.

Hvordan kan Melasma behandles?
Det finnes ingen helbredende behandling. Normalt vil det gradvis forsvinne når en slutter med p-pillen eller etter endt svangerskap, men det kan ta tid. Til tross for dette kan man med riktig behandling fremme raskere resultater. Vanlige og behandlende ingredienser er kojic syre, Arbutin, fruktsyrer, retinol, Azeloglycin og antioksidanter som virker blekende og normaliserer fargestoffet som ligger i overhuden.

Pigmentflekker
Pigmentflekker kalles på fagspråket for en solar lentigo. Det er en pigmentflekk som skyldes soleksponering, og forekomsten øker med alder. Tendensen til å få solflekker er også et arvelig komponent. 

Hva er kjennetegn pigmentflekker?
Solskader er vanligst i ansikt, nær tinning, på bryst og bakside av hender. Årsaken er en opphopning av fargestoffet melanin som klumper seg for å beskytte mot solforbrenninger. De ses som lysebrune til mørke pigmentflekker.

Hvor vanlig er det med pigment flekker? I USA finnes solar lentigo hos over 90 % av hvite over 60 år, og hos 20 % av hvite under 35 år. Forekomsten har økt i Skandinavia etter at det er blitt vanligere å ta sol året rundt (i solarium). I første omgang må man avklare diagnosen med sikkerhet, og at det ikke er noen celleforandringer. Pigmentflekker i seg selv er ikke farlige, og kun et kosmetisk problem.

Hvordan kan pigmentflekker behandles?
Det viktigste er å bruke solkrem og solbeskyttelse regelmessig, spesielt midt på dagen når UV-strålingen er på det sterkeste. Behandlende kremer med kojic syre, retinol og antioksidanter har både blekende, reparerende og forebyggende egenskaper. Retinext-produktene, Glyactil Pads, Acticlear Even Tone Serum anbefales sammen med Niactil 4 % og solbeskyttelse. Fetere hud vil ha bedre effekt med Acticlear Gel i stedet for Acticlear Even Tone Serum.

Salongbehandling med kjemisk peeling vil fremme raskere og bedre resultater i kombinasjon med hjemmebehandling

hudprogram

hyperpigmentering

Morgen:
1. Niactil Cleanser
2. Ceactil Everyday Serum
3. Niactil 4%
4. Ultradefense SPF 30

Kveld:
1. Niactil Cleanser
2. Glyactil Pads (2-4 x uker)
3. Retinext Advanced Serum
4. Niactil Advanced Pro

Se alle produkter