Fagstoff

Tid for restitusjon

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av hudkreft. Grunnen antas å være solingsvanene våre.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av hudkreft. Grunnen antas å være solingsvanene våre.

mariannet_fjortoft_3

Den positive effekten
De aller fleste har fått sin dose med D-vitamin etter en fantastisk og solrik skandinavisk sommer. Sol og varme påvirker også luftfuktigheten som gir et bedre klima for de med tørre hudtilstander og ulike typer eksem . Derfor behandles ofte psoriasispasienter med D-vitamin analoger i vinterhalvåret og sollys virker gunstig for den type hudproblem.

Sol og lys påvirker også velværehormonet, serotonin og er dermed en viktig kilde til godt humør, overskudd og god søvn kvalitet.

Den negative effekten
Sommerferie innebærer ofte lange dager på stranden med sport og vannaktiviteter som kan føre til solbrenthet, soleksem og munnsår. Noe som kan på sikt gi mer rynker, pigmentflekker og i verste fall hudkreft.

Som med mye annet i livet dreier det seg om balanse og vi ser at skadene ofte oppstår ved «overdreven soling». Det handler ikke om å unngå solen helt, men å begrense mengden UV-stråling vi utsetter oss for, og spesielt unngå å bli solbrent.

Studier viser at vi trenger ikke mer enn 10 min daglig soleksponering uten solbeskyttelse for å opprettholde D- vitaminproduksjonen. Ved bruk av solbeskyttelse tar det litt lengre tid å få nok stimulering av D- vitamin.

Hudens genetiske aldringsprosess
Vi har alle en ’oppskrift’ i DNA’et vårt som bestemmer aldringsprosessen, men vi kan påføre skader som forringer cellenes evne til å kommunisere og reduserer immunreaksjoner i huden og fremskynder aldringsprosessen.

Hudens utvendige aldringsprosess
Det er mange myter og de lærde kan være uenig i om hva solen kan fremme av positiv og negativ effekt, men det er ingen tvil om at overdreven soling fremmer aldringsprosessen og øker hudkreft risiko.

UV-stråler viser til svekkelse av bindevevs fibere, collagen og elastin som gir fylde og spenst i huden. Det fremmes også frie radikaler som kan føre til oksiderte celler som blir dysfunksjonelle og fører til ujevnt pigment og inflammasjoner.

Mini kitt: Recovery
Vi har lagd et mini kitt som egner seg for alle og kan tilrettelegges den enkelte hudtilstand.

Virkestoffene i Recovery-kit fremmer hudfornyelse, reparerer solskader, reduserer inflammasjoner og urenheter, normaliserer fargestoffet og gir bedre fuktighet.

Niactil 4% – Niacinamide
Virkestoffet niacinamide reparer skader på DNA forårsaket av UV-stråler og reduserer ujevnt pigment og inflammasjoner.

Glyactil pads 10% – Glykolsyre
Virkestoffet glykolsyre svekker bindingene som holder døde hudceller sammen og hjelper huden til å fornye seg fortere. Opphopning av døde hudceller gir huden et eldre, grovere og mindre friskt utseende. De tetter også porer som fører til opphopninger av talg – urenheter. Ved eksponering av sol og solskader blir huden tykkere grunnet fargestoffet melanin og evner i mindre grad å støte bort døde hudceller så hyppig som en frisk og ung hud. Glyactil pads er den mest aktive ingrediensen i kitet og bør ikke brukes for hyppig for de med sensitiv hud.

niactil_advanced_pro

Niactil Advanced Pro – Glukonolakton
Virkestoffet glukonolakton 10 % er en andre generasjon AHA-syrer. Det har lignende egenskaper som glykolsyre, men er mildere og snillere mot huden og har i tillegg en antioksidantfunksjon.

Del artikkelen