Mariannes tips

Styrk hudbarrieren etter sommeren

Etter lengre tid med mye soleksponering er det tiden for å gjenoppbygge og styrke huden, og heldigvis finnes det en rekke tiltak som kan gjøres.

Etter lang tid med mye soleksponering er nå tiden for å gjenoppbygge og styrke huden, og heldigvis finnes det en rekke tiltak som kan gjøres.

Kroppen vår produserer ikke D-vitamin selv, og vi er avhengig av å få daglig dose med sol som opprettholder nivået som er nødvendig for at kroppen vår skal fungere best mulig. Det er ikke sånn at vi lagrer et depot av D-vitamin når vi oppholder oss lengre tid i solen enn anbefalt. Vi må tilføre små doser hele året for å opprettholde et høyt nok D-vitamin nivå. 

Daglig soleksponering på 15-25 minutter er tilstrekkelig for å opprettholde D-vitamin nivået som er nødvendig for å stimulere opptak av kalsium og holder skjelett og tenner sunne og sterke. Sollyset fremmer lykkehormoner som reduserer stress og styrker immunforsvaret vårt. I følge NDLA (Norwegian Digital Learning Arena) kan 30 minutter i sola gi deg like mye D-vitamin som en liten flaske tran. 

Men har du vært for mye i solen så kan det føre til en svekket hudbarriere, tørrhet, ruhet og fortykket hud. Det kan også gi tynnere og skjørere hud, rynker, ujevnt pigment, sprengte blodkar og inflammasjoner.

Med andre ord er soleksponering bra for helsen vår, men ikke bra når det blir for mye. Så hvis du sitter med en følelse av at du har fått litt for mye sol, les videre.

Effekten av solbrun hud
Sollys øker produksjonen av melanin, pigment i huden som gjør at den blir brun. Epidermis (øverste hud laget) blir tykkere for å tillate dette økte pigmentnivået. Dette fører til at huden ikke evner å støte vekk døde hudceller på samme måte. Huden vil bli grovere og tørrere.

Har du påført av skader denne sommeren? Så hvordan kan du øke gløden og få den sunne huden tilbake?

Tørrhet
Hvis huden din ser mer tørr og skjellete ut etter ferien, har solen sannsynligvis tørket ut huden din og redusert din fuktighets barriere. Lange dager i solen gjør at huden mister store mengder vann, som fordamper ut av hudlagene. Når den fordamper vann reduseres fylde og spenst. Se for deg en frisk saftig drue i solen hele dagen, den vil miste sitt vanninnhold og skrumpe inn til en rosin. Huden din gjør litt det samme.

For å oppnå mer glød og fuktighet må hudbarrieren gjenopprettes. Hudbarrieren er bygd opp av lipider (fett) for å danne en beskyttende hinne i huden. Denne barrieren bidrar til å balansert fuktighet i huden og gjør at den ikke fordamper. Det bidrar også til å beskytte huden mot skadelige frie radikaler, bakterier og forurensing.

Tilfør fuktighet
Start med milde cleansere med riktig Ph (5,5). Se etter ingredienser som er fuktighetsbevarende (holder fuktighet i huden) og som ikke virker uttørrende. En rens skal fjerne fettstoffer, smuss, og make up, men den bør være mild og ikke for avfettende.

Jeg anbefaler Hydractil Gentle Cleanser eller Niactil Cleanser.

Jeg anbefaler også produkter som inneholder Niacinamide, Vitamin B3. Niacinamide har vist seg å øke et stoff som heter Ceramider og frie fettsyrer (den fete lipide barrieren). Dette hindrer huden fra å miste vanninnhold, slik at den beholder mer fuktighet og føles jevnere og glattere ut.

Når huden er dehydrert, vil enzymene som er ansvarlige for hudens naturlige peeling prosess ikke fungerer så godt som de ville ha gjort på en frisk hydrert hud. Resultatet er tørr, skjellete og grov hudoverflate. Det mest effektive steget i å redusere denne tilstanden er eksfoliering.

Eksfoliering
Få jevnere og glattere hud med AHA (Alpha Hydroxy Acid) eller BHA (Beta Hydroxy Acid). Eksfoliering kan fjerne fortykket lag av døde hudceller som gir huden en grov og ujevn hudoverflate med rynker og tørr hud. Forskning viser også at eksfoliering kan øke produksjonen av kollagen og forbedre strukturen av hudens ytre lag.

Jeg anbefaler Glyactil Pads og Glyactil Smoothing Cream med fruktsyrer (AHA) og for de med mer sensitiv hudtype Niactil Advanced Pro som inneholder PHA-syre.

Bruk alltid produkter med antioksidanter tilpasset din hud og en dagkrem med solbeskyttelse for å motvirke frie radikaler og UV-skader.

Virkestoffene Niacinamide, Vitamin-C og Hyaluronsyre hjelper å binde fukt og stimulerer til bedre collagenproduksjon. 

Jeg anbefaler Ceactil Advanced Serum, Niactil 4%, og Acticlear Even Tone Serum for de som ønsker å jobbe mer med ujevnt pigment. Som avsluttende krem over serum, gel eller fuktighet anbefaler jeg Hydractil Daily Defense SPF 15.

Se også etter «hud-identiske-ingredienser» som glyserin og squalene, som er substanser som virker på samme måte som de naturlige fuktighetskomponentene i huden. De gjenoppretter hudens ytre barriere, noe som gjør den myk og smidig og eliminerer tørrhet.

Hydractil Repair Gel for tørrere hudtype og Hydractil Lite Cream for kombinasjonshud. Hydractil Normalizer egner seg veldig godt for en sensitiv tørr hudtilstand.

Ønsker du hjelp med en tilpasset hudrutine kan dere kontakte men våre forhandlere eller kontakte oss direkte på Instagram eller ta vår hudanalyse på nettsiden

Hilsen Marianne ☺

Del artikkelen