Kan vi stanse hudens aldringsprosess?
Ingen liker aldringsprosessens realitet, men om vi forstår hva som faktisk skjer kan dette hjelpe oss til å forebygge og bedre denne prosessen.
Fakta er at over 50 % av den norske befolkningen er over 50 år, og det er også huden deres 😉 Det positive er at hudpleieindustrien har utviklet seg og kommet langt innenfor forskning. Det er unike ingredienser og produkter som opprettholder og fremmer en bedre celleproduksjon. Hvilket betyr at det er mange muligheter der ute!
Nedsiden er at vi ennå ikke har oppdaget ungdomskilden. Det er fortsatt Mother Nature som styrer aldringsprosessen mer enn noe annet, men at livsstilen vår fremmer og forringer arvematerialet vi ble tildelt.
Hudens viktige funksjoner
Det finnes primært tre hudlag:
- Overhuden (Epidermis)
- Lærhuden (Dermis)
- Underhuden (Hypodermis/Subcutis)
Hvert lag har en helt unik oppbygging og funksjon. Disse lagene samarbeider om å reparere, beskytte og opprettholde funksjonen av huden som en helhet.
Overhuden har en unik enhet som regelmessig fornyer seg selv ved en prosess som kalles differensiering. Det skjer ved at en epidermal celle utvikler seg fra det nederste basallaget og støtes oppover og blir keratinosytter. Der ender den i det øverste laget av huden som korneosytter (døde hudceller). Denne fremgangsmåten gir huden den beskyttelsen den må ha for å skape et nettverk av fettsyrer, kolesterol, triglyserider og beskyttende pH. Men for å kunne skape denne aktiviteten av hudfornyelse i overhuden er den avhengig av funksjonen i dermis (underhuden).
Arbeidet med å fornye det ytterste laget av huden kan bare oppnås med innsatsen til fibroblastceller, kollagen, elastin, blodårer og kapillærer som ligger i underhuden. Dermis inneholder også som kjent glykosaminoglykaner. Glykosaminoglykaner og proteoglykaner er polysakkarider (lange kjeder av aminosyrer) som produseres naturlig i kroppen og smører, beskytter og påvirker celleproduksjonen.
En naturlig prosess
Aldring er egentlig en naturlig prosess. Dersom ungdomskilden eksisterte, ville hudpleieindustrien aldri eksistert. Uavhengig av livsstil og påvirkninger av miljøet er aldringsfaktorer noe som blir styrt av genetisk arv. Det tar gjennomsnittlig 28 dager for en celle å fullføre sin reise til overflaten av huden og ender opp som døde hudceller. Hvor rask hudfornyelsen går er avhengig av alder, helse og miljøpåvirkninger.
Denne prosessen begynner å avta «naturlig» i slutten av tjueårene. Rundt tjuefem års alderen begynner produksjonen av kollagen og elastin å avta, noe som fører til i en langsom reduksjon i fasthet og elastisitet og mindre celleaktivitet. Alle cellulære nøkkelkomponenter spiller en viktig rolle i funksjon av alle celler i kroppen.
De fleste husker nok ord som celler og mitokondrier fra ungdomsskolen? Mitokondriene er ansvarlig for å gi cellene energi, men av den energien produserer den også frie radikaler. Når vi er unge bruker kroppen disse frie radikalene for nødvendige funksjoner, inkludert helse og utvikling av muskler, bein og nervesystemet. Når vi blir eldre, mister kroppen evnen til å kvitte seg med overflødige frie radikaler, mitokondriene blir tregere, cellefornyelsen blir oppbrukt, og indre skader fra frie radikaler begynner. I tillegg blir fibroblastceller som er ansvarlig for produksjonen av kollagen og elastin mindre produktive.
Dermal endring – underhuds endringer
Det blir ofte referert til at dermis er den «ekte» huden. Det er også logisk at aldringsprosessen må begynne der. Når kollagen og elastin nivåer begynner å avta, danner frie radikaler en kryssbinding og herding av fibrene. Dette resulterer i en mindre fyldig og spenstig “pute” som gir støtte i hudlagene.
På grunn av både indre og ytre faktorer, bremser sirkulasjon og reduserer nivået av næring gjennom blodsirkulasjonen til de andre hudlagene.
Hormonelle endringer har også en nøkkelrolle i hvordan huden aldres. Vi opplever endringer i puberteten, graviditet og overgangsalder. Aldringsprosessen skjer i overgangsalderen når østrogennivået reduseres. Lave nivåer av østrogen reduserer produksjon av glykosaminoglykaner som produseres i det dermale laget av huden. Glykosaminoglykaner er smøremiddelet i huden og gir smidighet, tykkelse og sunn hud epidermal endring- overhuds endringer.
Når cellefornyelsen avtar blir flere fysiologiske endringer også påvirket og resulterer til en grov, livløs og ujevn hudoverflate. De viktigste lipidene i det øverste hudlaget opprettes ved nedbryting av hudceller (keratinisering). Når denne prosessen bremser blir epidermis tørrere, mer følsom og tynnere. Mindre aktiv cellefornyelse fører til økt synlighet i pigment, endring i hudfarge og en ujevn hudtone.
Så, hva har vi lært?
- Aldringsprosessen er ikke lik hos alle, men varierer hos hver og en av oss i henhold til alder, aktivitet, helse, arv, atferd og produkt bruk.
- En voksen hud har en nedgang i celleproduksjon, smidighet, fuktighet, fasthet og elastisitet. Den ser mer livløs ut og viser synlige aldrings tegn som hyperpigmentering, linjer, rynker og ujevn hudoverflate.
- Det vil være enklere å velge riktige behandlinger og produkter ved å forstå hva disse endringene er, og hva som forårsaket dem.
- Målet er å holde huden så ungdommelig og frisk så lenge som mulig. Destod tidligere du begynner å pleie huden, jo lettere er det å opprettholde og bevare en friskere hud.
- Aldring er ikke en sykdom, men en del av livssyklusen. Det er som alt annet i livet preget av hvordan den blir tatt hånd om. Litt det samme som en bil. Regelmessig service med skift av olje, motor rens og polering bevarer og bedrer både indre og ytre faktorer.
Hvis omsorg for huden din, og start nå!
Hilsen Marianne 😉