Mariannes tips

Slik bekjemper du tørr hud i vinter

Tørr hud er en utfordring for mange, spesielt med kaldere temperaturer ute og tørrere luft med fyring inne. Det medfører at hudens evne til å produsere tilstrekkelig fukt reduseres og huden føles stram, stiv og livløs.

Tørr hud er en utfordring for mange, spesielt med kaldere temperaturer ute og tørrere luft med fyring inne.

Med de store temperaturforskjellene ute- og innendørs medfører at hudens evne til å produsere tilstrekkelig fukt reduseres og huden føles stram, stiv og livløs.

Den universale ingrediensen Niacinamide, som finnes i Niactil 4%, bør være med i alles hudrutine om utfordringen er tørr hud. 

Niacinamide er en B3-vitamin og omtales ofte som «multitaskeren». 

Vi skal nå forklare hvorfor den er så god å bruke mot tørr hud.

Hudbarrieren 
Hudoverflaten, som vi omtaler som hudbarrieren, er laget av lipider, ceramider og fettsyrer. Disse sørger for at huden holder på fukt og beskytter mot uønskede bakterier og frie radikaler.

Klima
I Skandinavia lever vi i et klima med mindre fuktighet, noe som bidrar til tørrere hud da cellene tiltrekker seg fuktighet fra atmosfæren. Hudens øverste hudlag, hornlaget, inneholder ca 15% vann og mindre enn 10% gir en tørr og ru overflate.

Vann kan fordampe og fører til tørrere hudtilstand. Noe av dette kan vi selv påføre huden og noe er indre faktorer.

Aldring
Når vi blir eldre, får vi en tynnere og tørrere hud grunnet produksjon av elastin og kollagen. Dette er viktige byggesteiner for å produsere nok fettstoff.

De ulike faktorene som svekker hudens evne til å produsere nok fettstoffer kan være mange, men en fellesnevner er at det vil  føre til svekket hudbarriere og gi ulike tilstander som rødheter, sensitivitet, varme, tørrhet og flassing. Det kan i verste fall også fremme kroniske hudsykdommer som atopisk eksem og psoriasis..

Flere gode hud-tips for vinteren:

  1. Bruk alltid en dagkrem med SPF! UV-stråler bryter ned nøkkelingrediensene kollagen og elastin.
  2. Unngå lange varme bad og dusjer – det bryter ned hudens aminosyrer, salt, oljer og reduserer hudens evne til å holde på fukt.
  3. Bruk synergi av ulike ingredienser, lik hudens oppbygging, som hjelper cellene til å bevare og produsere fukt. Feks. glyserin, squalane, antioksidanter, retinoider og fruktsyrer.
  4. Unngå overbehandling av aktive virkestoffer.
  5. Smør huden oftere med et fuktighetsgivende produkt hvis huden kjennes sår og tørr.

Gå vinteren i møte med en god hudhelse!

Hilsen Marianne Fjørtoft, fagansvarlig Elixir Cosmeceuticals

Del artikkelen