Fagstoff

Slik behandler du solskader i sommer

Soleksponering kan gi varige pigmentendringer i huden. Dette kommer i ulike former og omtales gjerne som fregner, solflekker og melasma.

Soleksponering kan gi varige pigmentendringer i huden. Dette kommer i ulike former og omtales gjerne som fregner, solflekker og melasma.

For mye soleksponering kan føre til både akutte og langtidsvirkende solskader hvis man ikke er flink til å smøre seg med solbeskyttelse og ta forholdsregler. Dette er vanligvis helt ufarlige, men kan for noen virke veldig skjemmende.

De ulike årsakene til pigmentering kan være flere, men de har til felles at det er overproduksjon av pigment celler som gir ujevnt fargestoff.

De aller fleste får pigmentflekker gjennom livet, men noen er mer utsatt enn andre:

– Gravide og ammende

– De som går på medikamenter som antibiotika eller hormonell prevensjon med østrogennivåer (p-pillen)

– De med en lysere hudtone er mer utsatt enn andre fordi deres hud ikke inneholder like mye naturlig beskyttelse mot solen som de med en mørkere hudtone

– De med betennelser, akne og andre skader på huden

Hvordan behandle pigmentering?
Det er viktig å presisere at det ikke finnes noen «quick fix» på å få bukt med pigmentforandringer og at det sjeldent forsvinner 100%. Det må sees på som et vedvarende problem og behandles daglig med produkter som forebygger, styrker og bleker på samme tid.

Det er flere virkestoffer som kan påvirke pigmentproduksjon, men vi anbefaler å ha en langsiktig behandlingsplan og bruke flere ingredienser som fremmer forskjellige mekanismer.

Vi erfarer at følgende virkestoff/produkter har positiv effekt:

– Kojic Syre og Arbutin evner å blokkere enzymer som stimulerer fargestoff til overhuden – finnes i Acticlear Even Tone Serum

– Retinol fremmer en bedre celleproduksjon og påvirker hormoner som gir signaler til hvordan fargestoffet skal produseres – finnes i Retinext Daily Anti-Age Gel.

– Antioksidanter som C-vitamin, resveratrol, niacinamide reduserer inflammasjoner/frie radikaler og normaliserer fargestoffet til cellene – finnes i Niactil 4%, Ceactil Pads, Ceactil Everday Serum, Ceactil Advanced Serum og Ceactil Everday Cream.

– Fruktsyrer fremmer en hudfornyelse og fjerner døde hudceller som bærer med seg fargestoff til hudoverflaten – finnes i Glyactil Smoothing Cream, Niactil Advanced Pro, Glyactil Pads og Acticlear Pads.

De ulike ingrediensene vil være gunstig på de fleste pigmenteringer som fregner, melasma og pigmentflekker, men vi anbefaler å bruke produkter med syrer varsomt under mye soleksponering.

Det er viktig å presisere at bruk av solfaktor er essensielt for å oppnå langsiktige gode resultater.

Del artikkelen