Fagstoff

Så enkelt kan du unngå hudkreft!

Visste du at årlig får over 2200 nordmenn den mest dødelige formen for hudkreft, Melanom, og rundt 300 personer dør av sykdommen?

Hudkreft er en av de få krefttypene som kan forebygges i stor grad ved å unngå solforbrenning, solarium og mye intens sol. Det kan gi betydelig lavere risiko for føflekkreft og annen hudkreft fordi huden «husker» episoder når den blir solbrent eller perioder med intens sol. Derfor vil solbeskyttelse ha betydning gjennom hele livet, sier generalsekretær i kreftforeningen.

Norge har ligget på verdenstoppen i forekomst av hudkreft de siste 10 årene. Opp mot 90 % av hudkreft har sammenheng med UV-stråler, som da hovedsakelig kommer fra sol og solarium. Hudkreft forårsakes først og fremst av sollys og at huden har fått mer sol enn den tåler. 

Sjekk alltid hudforandringer!
Mistenksomme flekker og utvekster er de vanligste formene for forstadier til hudkreft. 

Det anbefales å sjekke hudforandringer for å forebygge og behandle alvorlighetsgrad med riktig diagnose så tidlig som mulig.

Aktiniske keratose
Aktiniske keratoser, også kjent som Solare Keratoser, er forstadiet til plateepitelkreft som kan spre seg til andre steder i kroppen. 

Eksempel på Aktinisk keratose

Aktiniske keratoser er i utgangspunktet en overfladisk hudskade som skyldes langvarig eksponering av sollys. De forekommer normalt på soleksponerte områder og oppleves som røde, ru, skjellende flekker.

Denne typen solskader gir sjelden sykdom men kan gi lett irritert kløe og noen ganger utvikle seg til sår. Det anbefales likevel å oppsøke lege å få de behandlet siden det kan utvikle seg til plateepitelkreft.

Basalcellekreft er den vanligste formen for hudkreft og er en snill form som vokser langsomt lokalt i huden og sprer seg ikke til andre steder i kroppen. Soleksponering er en viktig medvirkende årsak til krefttypen. Basalcellekreft ødelegger huden og vevet rundt og det er viktig å fjerne svulsten før den blir for stor.

Eksempel på Basalcellekreft.

Det finnes 3 typer Basalcellekreft:

  1. Nodulær type – ligner et opphøyd hudfarget rød vorte.
  2. Overfladisk type – ligner eksemflekker.
  3. Infiltrerende type – diffust avgrensede, arr-lignende hudforandringer ofte i ansikt.

Alle typene vil med tiden utvikle sår og skorper på overflaten. Har man først fått basalcellekreft, har man større risiko for å få nye.

Bowens sykdom
Denne kreften oppstår i hudens øverste lag og kalles også plateepitelkreft in situ.

Eksempel på Bowens sykdom
Eksempel plateepitelkreft


Soleksponering for UV-stråler er en avgjørende årsak. Oppstår oftest på hårløse deler av hodet, ansikt og håndbaken, som voksende hudfarget til rød eksemflekk. Denne krefttypen kan spre seg til andre steder i kroppen og kalles da invasiv plateepitelkreft.

Melanom omtales også som føflekkreft og kan oppstå i både nye og gamle føflekker overalt på kroppen. Melanom oppstår i de aller fleste tilfeller i hud, men kan også oppstå i slimhinner. Soleksponering av UV-stråler er den mest avgjørende årsaken til økningen i antall melanom tilfeller. De vanligste tegnene er at føflekken begynner å vokse eller endre form og farge (blir mørkere eller mer ujevn). Den kan også begynne å klø og blø med sårdannelse i eller rundt føflekken som ikke vil gro.

Eksempel Melanom

Hva er vanlige behandlinger
Det finnes mange behandlinger for hudkreft, og forstadier på hudkreft. 

Fotodynamisk terapi er en god behandling mot Aktiniske keratoser, basalcellekreft og Bowens sykdom, men det finnes også flere.

Melanom/føflekk kreft  behandles med kirurgi og ytterligere oppfølging om nødvendig. Det er gode prognoser på føflekkreft når den oppdages tidlig.

Kilde: https://kreftforeningen.no/om-kreft/kreftformer/hudkreft/

Del artikkelen