Fagstoff

Pubertet og uren hud

Urenheter og kviser er et velkjent problem i ungdomsfasen.

Urenheter og kviser er et velkjent problem i ungdomsfasen.

Forandringer fra en perfekt og optimal hudtilstand til en hud i ubalanse kan gjøre hverdagen tøff. Som om det ikke er utfordrende nok med hormonelle forandringer så blir det ikke noe lettere å håndtere fet og uren hud.

Viktig med tidlig behandling
På grunn av hormonelle endringer blir talgproduksjonen mer aktiv og produserer mer fettstoffer som gjør at talgsekken kan få en opphopning av talg. Dette kan igjen føre til at det blir en tilstopning og det danner seg bakterier, også kjent som kviser.

De fleste unge begynner for sent med behandling og bør ved de første tegn som komedoner (sorte prikker) rundt nese, hake og panne begynne med produkter for å forbygge og regulere talg, fjerne smuss og døde hudceller (døde hudceller tetter porene). Det kan i mange tilfeller redusere større og mer alvorlige hudproblemer.

Urenheter og soleksponering
Unge med urenheter som kommer på hudanalyser er ofte glad i å solen og opplever en hudforbedring gjennom å bli brune. Det er dessverre en meget kortvarig glede. Det vil kanskje se bedre ut siden brunfargen kan virke kamuflerende på de røde utbruddene. Det kan også ha en uttørrende effekt med sol og saltvann som virker hemmende på talgproduksjonen, men utbruddene blir dessverre ofte desto større etter sommerferien.

Solen skaper mye frie radikaler og inflammasjoner som igjen fører til større utbrudd. Det er derfor viktig å presisere at nettopp en sånn hudtilstand bør være flittig med solbeskyttelse for å unngå en ytterligere forverring av betennelser i underhuden. Vi anbefaler å bruke en egen solkrem i ansikt som ikke er komedogen (ikke tetter porer). Hydractil Daily Defense SPF 15 er en lett og fin solbeskyttelse for en kombinasjonshud.

Vi anbefaler
Elixir har mange gode produkter til en ung hud med begynnende problemer og allerede utviklet acne.

artikler_34

Niactil Cleanser, Niactil 4% og Acticlear Pads er en god start for de som har fått en litt mer talg rik hud.

Acticlear Foam Cleanser, Niactil 4%, Sulfactil Cream, Acticlear Gel og Acticlear  Pads er å anbefale for de med litt større utbrudd.

Hydractil Daily Defense SPF 15 eller Ultradefense SPF 50 anbefales å bruke under sommerhalvåret.

Del artikkelen