Fagstoff

Less is more

Mange tror at en høyere konsentrasjon betyr en bedre effekt, men stemmer dette egentlig?

Mange tror at en høyere konsentrasjon betyr en bedre effekt, men stemmer dette egentlig?

Aldringsprosessen kan vi ikke stoppe, men det finnes flere dokumenterte virkestoffer som kan stimulere hudcellene til å reparere skader og opprettholde en mer aktiv cellefornyelse. Virkestoffer med denne effekten kaller vi cellekommuniserende ingredienser, og de kommer i en valgt styrke, som vi kaller konsentrasjon.

Noen av de mest populære cellekommuniserende ingrediensene er Retinol, Glykolsyrer, Salisylsyre, L-askorbinsyre, og Niacinamide. 

Jo mer populært et virkestoff er, desto mer er den studert, og vi får dermed mer kunnskap om virkestoffet. Det har blitt gjort utallige studier som går på styrke og de ulike konsentrasjonene i et virkestoff. 

Hva betyr «et dokumentert virkestoff»?
For å dokumentere et virkestoff må det gjennomføres en rekke studier. Kliniske studier blir gjort med testpersoner der det utføres ved å legge et virkestoff på halve siden av ansikt. Det blir i forkant tatt prøver og bilder, og bildene blir sammenlignet etter en gitt tidsperiode. Det blir som oftest gjort ulike studier på flere testkandidater for å avdekke ulike resultater.

Det er viktig å forstå at et dokumentert virkestoff blir studert i en prosent-skala som skal være virkningsfull, men også tolereres godt uten for mye bivirkninger. Derfor er det viktig å sette seg inn i hva de ulike studiene har brukt av styrke, som viser til dokumentert effekt og god toleranse. Det finnes leverandører der ute som markedsfører sterkere doser på produkter enn det som anbefales i studier, som kan gi flere bivirkninger ved langtidsbruk.

Kortsiktig og langsiktig 
Studier på virkestoff og konsentrasjon, er basert på best mulig virkemåte og toleranse, på kort og lang sikt. Høyere styrker kan i større grad fremme mer irritasjoner, og vi er derfor opptatt av å bruke de styrkene som er mest studert for å ikke fremme unødvendige reaksjoner.

Når man velger sin hudpleie, er det viktig å vite hva produktene inneholder. Et vanlig problem er at mange overbehandler huden med for mange og for sterke ingredienser, i håp om at det skal gå fortere – dessverre kan effekten bli motsatt. 

Niacinamide
Når vi lanserte Niactil 4% for over 10 år siden, ble det fort en bestselger. Kremgelen inneholder virkestoffet Niacinamide, et B3-vitamin,som vi finner i hudpleie og helsekost. Niacinamide er ofte brukt for å redusere akne, rosacea, pigmenteringsproblemer og fine linjer.

Vi fant fort ut at Niactil 4% var effektiv på en skånsom måte, og at produktet passet til alle hudtilstander og aldersgrupper.

Det er blitt gjort mange randomiserte studier på Niacinamide i styrker mellom 2,5 % – 5 % som viser til bedring av alderstegn, tørrhet, urenheter og pigmenteringer.*

Teorien til forskere er at Niacinamide fremmer essensielle biokjemiske reaksjoner som reparerer skader i huden og opprettholder en aktiv og normal cellefunksjon. Det stimulerer til enzymatiske prosesser som kan redusere, eller til og med reversere, aspektene ved aldring, og forsinke aldersrelaterte sykdommer.

Vi i Elixir Cosmeceuticals baserer all vår kunnskap på gode og anerkjente studier når vi benytter aktive ingredienser i høyere konsentrasjon. Vi har derfor valgt å bruke 4% Niacinamide i Niactil 4% og i Niactil Advanced Pro, da ingen studier viser at høyere dose enn 5% er mer effektivt. Det kan derimot fremme flere bivirkninger.

Vil du ha veiledning om din hudpleie? Kontakt oss på Instagram!

* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993939

Del artikkelen