Hudhistorier

Hyperpigmentering og soling

Det er mange som sliter med ulike pigmentendringer og opplever det som et større problem i sommerhalvåret.

Det er mange som sliter med ulike pigmentendringer og opplever det som et større problem i sommerhalvåret.

Jeg har gjennom årene hatt mange hudanalyser med hudscanninger og har nesten aldri sett hud uten solskader og ujevnt pigment. De aller fleste har gjennom livet blitt solbrent og cellene lagrer disse skadene og med tiden vil det vise seg som synlige pigmentforandringer.

Hvordan påvirker UV-stråler huden?
Det er viktig å forstå hvorfor disse pigmentcellene som heter melanocytter blir brunere når vi oppholder oss i solen. Melanocytter påvirkes når huden blir eksponert av sollys og setter i gang hudens forsvarsverk. Deres oppgave er å beskytte huden mot skader og legger seg rundt celler i det øverste hud laget som paraplyer for å hindre UV-stråler i å trenge inn i cellekjernen som kan føre til DNA skader.

Melanocytter har ingen stamcelle tilgang og evner derfor ikke å fornye seg. Det betyr hvis cellene får skader at de forblir inaktive. Melanocytter trenger energi for å produsere fargestoffet melanin (fargekorn) og fremmer i den prosessen mer frie radikaler i cellene. Det betyr at ved soleksponering at det fremmer høyere energinivå som skaper en ubalanse i cellene med mindre antioksidant effekt og flere frie radikaler.

Når det fremmes mer frie radikaler enn antioksidanter oppstår det en ubalanse som fører til oksidativ stress. Dette gir dysfunksjonelle celler og resulterer i ujevn produksjon av fargestoff.

shutterstock_255220438

Årsaker til hyperpigmentering
Det er flere ulike faktorer som kan påvirke produksjonen av fargestoff i huden:

1. Hormoner og arv
2. Livstil og sykdom
3. UV-stråler
4. Medisiner og parfymer
5. Inflammasjoner og skader på huden

De ulike årsakene til hyperpigmentering har til felles at det er overproduksjon eller underproduksjon av pigment som må kontrolleres. Det er flere virkestoffer som kan påvirke pigmentproduksjon på ulike måter.

Det beste er å bruke flere ingredienser som fremmer forskjellige mekanismer

1. Virkestoffene Kojic syre og Arbutin evner å blokkere enzymer som stimulerer fargestoff til overhuden – finnes i Acticlear Even Tone serum.

2. Retinol fremmer en bedre celleproduksjon og påvirker hormoner som gir signaler til hvordan fargestoffet skal produseres – finnes i Retinext Anti-Age Gel

3. Antioksidanter som C-vitamin, resveratrol, niacinamide reduserer inflammasjoner/frie radikaler og normaliserer fargestoffet til cellene – finnes i Niactil 4%, Ceactil Everyday Serum og Ceactil Everyday Cream.

4. Fruktsyrer fremmer en hudfornyelse og fjerner døde hudceller som bærer med seg fargestoff til hudoverflaten – Finnes i Glyactil Smoothing Cream, Niactil Advanced Pro og Glyactil Pads.

Det er viktig å forstå at når det først har oppstått hyperpigmentering er det noe som sjeldent forsvinner for alltid. Det blir som oftest et vedvarende problem og må regelmessig behandles.

Vi anbefaler å bruke flere produkter som imøtekommer flere behov på samme tid og at det også tilrettelegges hvilken årstid det blir behandlet med de ulike virkestoffene.

Ønsker dere en god sommer! Husk å ha gode solvettregler og minimaliser solskader!

Hilsen Marianne 🙂

Del artikkelen