Fagstoff

Hvorfor bør vi eksfoliere huden?

Når du eksfolierer fjernes de døde hudcellene og gir plass til nye, lykkelige og sunnere hudceller. Det gir en renere hud med bedre fuktighet, mer glød, jevnere og glattere hudoverflate.

Hva gjør døde hudceller med huden?
En ung og produktiv hud støter bort døde hudceller hver måned, men det eldre vi blir det langsommere går prosessen. Hudens evne til å fornye seg forringes allerede i 25 års alderen. 

Selv om det ikke er synlig for det blotte øyet, kan det få huden til å se livløs, grov og ujevn ut. De døde hudcellene kleber seg også som lim til porene og kan derfor føre til tilstopninger og urenheter. 

Fremmer bedre opptak av virkestoffer
Et tykkere lag døde hudceller kan også redusere hudens evne til å produsere fuktighet og blokkere virkestoffer fra å absorberes i huden, noe som medfører at produkter blir mindre virkningsfulle.

Det samme gjelder sminke og foundation som brukes for å oppnå jevnere overflate. Det blir ikke så jevnt og fint om huden har flere lag med mikroskopiske døde celler. 

Hvordan eksfoliere?
Når det gjelder peeling, er det tre hovedmetoder: 

 1. Fysisk peel- mekanisk med korn som masseres inn med sirkulære bevegelser
 2. Kjemisk peel- fruktsyrer sveipes over huden og løsner limet som holder døde hudceller sammen
 3. Enzym peel- bruker naturlige enzymer som har samme virkemåte som kjemisk peel, men er mer overfladisk og mild

KJEMISKE peelinger blir sett på som det «Golden Child» innen peelinger. Det høres kanskje ikke så mildt ut, men i stedet for mekanisk kraft, brukes det syrer som løsner limet som holder de døde hudcellene sammen. Dette gir en dypere og mer skånsom peeling ved at flere lag av døde hudceller løsner og støtes bort. 

Vi har valgt å bruke kjemisk peel i vår serie da det er en skånsom og effektiv måte som passer de aller fleste hudtyper.

Hva slags kjemisk peeling passer din hud??
Kjemiske peelinger finnes i ulike former og styrker og bør tilpasses den enkelte hudtilstand.

Det finnes i hovedsak to ulike kjemiske peelinger: Alfa hydroksysyre (AHA) og Beta hydroksysyre (BHA). De har litt ulike egenskaper og retter seg mot ulike hudtyper.

AHA-syrer er best for: 
Normal, tørr, sensitiv, aldrene og grov hud.

Alpha hydroxy syrer (AHA) er vannløselige, noe som betyr at de eksfolierer overflaten og tiltrekker seg fukt, som dermed fremmer bedre fuktighet. De er superhelter på å «fjerne» døde celler og gir jevnere og glattere hud ved regelmessig bruk. AHAs finnes i flere former og i vår serie har vi PHA-syre, mandelsyre og glykolsyre. 

Hvis du har sensitiv hud eller aldri brukt fruktsyrer tidligere anbefales det å begynne med Mandelsyre og PHA-syre. De finnes i Acticlear Foam Cleanser og Niactil Advanced Pro.

Hvis huden din er ganske «normal» uten spesiell sensitivitet, kan du prøve favoritten glykolsyre, siden de går dypere i huden og er de mest effektive av AHA syrene. De finnes i Glyactil Smoothing Cream, Glyactil Pads i konsentrasjon 10 og 20 %, og i Glyactil Body Lotion.

BHA-syrer er best for: 
Fet, uren, sensitiv og rødlig hud.

Beta hydroksysyrer (BHA) er oljeoppløselige, noe som betyr at de reduserer talg og trekker fettstoffer ut av porene. De er også betennelsesdempende og antibakterielle og BHA-syrer er blant favoritter på behandling av acne, betennelser og fet hud.

Salisylsyre er en BHA-syre og finnes i Acticlear Pads i konsentrasjon 2 %, og i Sulfactil Cleanser og Sulfactil Cream i en konsentrasjon på 2 %.

Hvis huden ikke er super sensitiv, kan du fint bruke BHA og AHA om hverandre, men vi erfarer at de har en tendens til å være irriterende og uttørkende hvis de brukes i høye konsentrasjoner for hyppig. 

Fire gode grunner for å bruke peeling:

 1. Reduserer fine linjer og grov hud:
  Peeling vil fremmer hudens evne til å støte bort gamle hudceller raskere og gir en glattere og jevnere hudoverflate. Du kan sammenligne dette med å rense og slipe en benkeplate med sandpapir for å gi den en glattere og jevnere «finish».
 1. Gir mindre urenheter og minsker porer
  Døde hudceller kleber seg til porene og stenger talg inne i talg sekken/hårsekken. Det kan over lengre tid kan føre til opphopninger av talg. Akne-bakterien lever av hudfett som det finnes mye av i døde hudceller. Ved å fjerne tilstopninger, som setter seg som en «propp» i porene, blir det mindre talg opphopning og porene trekker seg lettere sammen og blir mindre.
 1. Fremmer bedre fukt
  Fruktsyrer stimulerer kollagenproduksjonen og gir bedre fukt, spenst og fylde. Aktive virkestoffer får også bedre opptak i huden når døde hudcellene ikke blokkerer. 
 1. Gir jevnere pigment
  Keratinocytter bærer med seg fargestoffet melanin til hudoverflaten for å beskytte huden mot UV-stråler. Ved soleksponering blir fargestoffet stimulert og det produseres mer melanin. Ved å fjerne døde hudceller fjernes noe av fargestoffet og gir en jevnere hudtone.

Anbefalt bruk:
Det er viktig å tilpasse eksfoliering til hudtilstanden og noen kan bruke milde syrer daglig, mens andre tolerere det bare 2-4 x uken. Begynn alltid gradvis for så å øke etter toleranse.

Påfør hver andre eller tredje natt på ren, tørr hud og vent i noen minutter før du påfører resten av hudpleien.

Eksfoliering i krem form er mildere enn peeling pads og vil derfor være mer gunstig for de som trenger en mildere og snillere peeling.

Hilsen Marianne.

Del artikkelen