Fagstoff

Hvorfor bør solbeskyttelse brukes daglig?

Du er kanskje flink til å bruke solfaktor når du er ute i solen, men visste du at solskader også forekommer selv uten direkte sollys.  

Derfor bør det ikke være et spørsmål om du bør bruke solbeskyttelse, men heller hvordan den bør brukes for å oppnå best mulig beskyttelse.

Se vår påskekampanje i bunn av artikkelen!

Er du også en av dem som bare bruker solfaktor når er du er i solen? Leser du stadig at solbeskyttelse skal brukes hver dag, men har ikke helt forstått hvorfor? 

Solfaktor 15

Solfaktor 15 beskytter 93,3 % mot solforbrenning. Daglig bruk av spf 15 kan redusere utvikling av plateepitelkreft, kreft som forekommer i det øverste hudlaget, med 40% og føflekkreft med 50%. Det vil også forebygge mot tegn på tidlig aldring som rynker, slapp hud og pigmentflekker.

Solfaktor 30

Solfaktor 50 beskytter 97 % mot solforbrenning. Dette måles ut fra hvor lenge du kan være i solen uten å bli rød. Huden er mer utsatt for solforbrenning etter vinterhalvåret når huden har mindre aktivt pigment. Blir huden rød etter 10 minutter uten solbeskyttelse, vil en faktor beskytte 10 minutter x SPF 30 = 300 minutter. Dette utgjør en beskyttelse i 5 timer, men det  gjelder bare om du har påført nok solkrem og hver 2 time.

Solfaktor 50

Solfaktor 50 beskytter 98% mot solforbrenning og anbefales til dem som har mer sensitiv og sart hudtype. Det er likevel ikke 100% beskyttelse og man må ta forbehold om at en SPF blir halvert om den ikke påføres i riktig mengde eller ofte nok. Ved svetting og bading bør den påføres hyppigere.

Mengden krem utgjør faktor styrken! 

For at en solfaktor skal gi den beskyttelsen den oppgir må den påføres i riktig mengde. Det er noen huskeregler på hvor mye solkrem du trenger til de ulike kroppsdelene for at solbeskyttelsen skal gjøre jobben. Studier viser at de fleste bruker 25%- 75 % mindre krem enn det som anbefales.

For riktig påføring, deler man deler kroppen inn i 11 kroppsdeler. En huskeregel kan være å påføre to streker med solfaktor på langfinger og pekefinger, for hver av de 11 kroppsdelene. De to strekene tilsvarer 1 teskje, og man opprettholder FHI sin anbefalt mengde solkrem.

De 11 kroppsdelene:

 1. Hode, ansikt og hals 
 2. Venstre arm 
 3. Høyre arm
 4. Bryst
 5. Mage
 6. Øvre rygg
 7. Nedre rygg 
 8. Høyre lår 
 9. Venstre lår
 10. Venstre legg
 11. Høyre legg

Husk også å påfør solbeskyttelse 30 minutter før du går ut i solen slik at kremen får absorbert godt inn i huden før den eksponeres for sol. Da blir du bedre beskyttet!

Påskekampanje: Få Niactil 4% med på kjøpet!

Daglig eksponering av UV-stråler fremmer skader og reduserer hudens evne til å reparere seg. Bruk alltid en dagkrem med beskyttelse og en høyere faktor når huden eksponeres for mye sol.

Del artikkelen