Fagstoff

Hvorfor antioksidanter og solbeskyttelse

Vi går nå inn i en tid med ferie, sommer og sol.

Vi går nå inn i en tid med ferie, sommer og sol.

Og det er ingen tvil om at disse tre faktorene virker godt på sjel og sinn. Vi må allikevel ikke glemme å opprettholde trening, godt kosthold og sunn hudhelse.

Det er heller ingen tvil om at mye soling, lite variert kosthold og lite trening ikke skaper god livskvalitet i form av solskader, overvekt og dårlig fysisk form. Nøkkelordet er balanse!

Norge på føflekktoppen
I 2013 døde 327 nordmenn av føflekkreft, hvorav 187 menn og 140 kvinner. Til sammenligning døde 190 personer i trafikken. Norge er landet med flest dødsfall på føflekk kreft i Europa.

Overdreven soling og lys hudtype er faktorer som gjør at vi ligger på toppen i føflekk kreft på verdensbasis. Bare to land, Australia og New sealand ligger foran oss i forhold til folketallet.

Hvorfor antioksidanter?
Energien som kroppen vår skaffer seg ved å forbrenne oksygen fra luften skaper frie radikaler. Disse energi partiklene utløses og kaster seg over DNA, collagen og elastin.

Antioksidantene sine oppgave er å tiltrekke( nøytralisere) energien før den når frem til cellene og skader dem. Alle celler blir utsatt for frie radikaler/høy energi, men huden er det eneste organet som blir utsatt for UV-stråling. UV-stråling skaper masse frie radikaler og dermed betennelser i underhuden.

Høy solfaktor vil ikke kunne beskytte huden vår 100% Antioksidanter- nøytraliserer de skadelige frie radikalene før de når frem til cellene. Konsentrerte antioksidanter virker forebyggende mot rynker, ujevn pigmentering, urenheter, slapp hud og hud kreft.

Hvorfor solbeskyttelse?
Solbeskyttelse forhindrer solbrenthet og skader på hudcellenes arvemateriale (DNA), og det utsetter aldring av huden. Elixir anbefaler mot rynker og aldersforandringer daglig bruk av solkrem. Forskning har vist at samvittighetsfull solbeskyttelse reduserer forekomst av hudkreft og andre hudproblemer.

Bruk av solbeskyttelse og faktor er noe mange lurer på og Elixir anbefaler faktor 30.

Grunnen er at den beskytter godt og gir en god krem konsistens. Utfordringene med høye faktorer er at forfiltre kan bli både sige og hvite som som gjør at mange ikke liker å bruke kremene. Det viktigste med solbeskyttlese er å påføre nok og ofte (ved soling hver 3 time)

photo-1516334487528-c789d53353f5

Hvor mye beskytter solfaktor i %
SPF 15 gir 93% beskyttelse
SPF 30 gir 97 % beskyttelse
SPF 50 gir 98 % beskyttelse

Konklusjon
1. Antioksidanter nøytraliserer frie radikaler og beskytter cellene vår for skader.

2. Huden vi opprettholde en bedre celleproduksjon. Huden vil få mindre skader fra UV-stråler og unngå tidlig aldring.

3. Kombinasjonen solfaktor og antioksidanter beskytter huden maks mot solens skader.

4. Bruk alltid antioksidanter og solbeskyttelse på dagen, spesielt på sommerhalvåret!

 Hilsen Marianne 🙂

Del artikkelen