Fagstoff

Hva skjer under huden ved aldring?

En ung og sunn hud består av 80% kollagen, men kollagenproduksjonen reduseres allerede i 25 års alderen og fortsetter å redusere livet ut.

En ung og sunn hud består av 80% kollagen, men kollagenproduksjonen reduseres allerede i 25 års alderen og fortsetter å redusere livet ut. Det forskyver kollagenbalansen og det brytes ned mer kollagen enn kroppen naturlig produserer.

Ytre påvirkninger som UV-ståling, røyking, forurensning og ubalansert kosthold kan også forskyve kroppens kollagenbalanse og bidra til at aldringstegn som nedsatt elastisitet og dannelse av rynker og tørr hud oppstår.

Tap av elastisitet som rynkedannelse, slappere hud på hals, bryst og oversiden av hender er ofte det mest slående aldringstegnet.

Fibroblastceller er første ledd til dannelse av bindevev (collagen og elastin) og blir kaldt produksjonsceller. Bindevev er viktig for å holde organene sammen og dette finnes overalt i kroppen vår; i lærhuden og underhudsvevet, omkring blodkar og nerver, i sener, leddbånd og i kapsler.

Kollagenfibre utgjør største delen av bindevevet i lærhuden (dermis) hvor de danner et solid rammeverk som støtter og holder hudens overflate jevn og smidig. Kollagenfibrene har også en veldig stor evne til å binde vann som bidrar til å gi huden fylde og jevnhet. Samtidig sørger kollagenfibrene for å holde huden elastisk og fast.

For å opprettholde en sunn og frisk hud må celler ha riktig næring. Vi kan sammenligne kroppen med en bil. Den må ha bensin (mat), olje (væske), service og polering (behandling og kremer). Lakken må som huden vaskes, poleres og repareres for å skinne og ikke se matt og sliten ut. Forsømmer vi disse gjøremålene vil det forringe, kvalitet, levealder og utseende. Regelmessig vedlikehold gir resultater på alle områder.

Enkle livsregler for å forbygge og opprettholde en god celleproduksjon:

For å opprettholde og reparere skader vi har påført huden bør vi alltid ha et hudprogram som består av: daglig solbeskyttelse, antioksidanter, glykolsyrer, reparerende enzymer, retinol og A- vitaminsyre.

Del artikkelen