Fagstoff

Hva er Keratosis pilaris?

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av ru hud på baksiden av armene og fremsiden…

Keratosis pilaris er en svært vanlig hudtilstand som kjennetegnes av ru hud på baksiden av armene og fremsiden av lårene. Det er et problem som ofte nevnes av kunder, og der man kan gi gode råd om årsakog optimal behandling.

Forekomst
Keratosis pilaris er en av de vanligste hudforandringene. Utslettet kan debutere i alle aldre, men er spesielt vanlig hos barn og tenåringer. Det er estimert at 50-80 % av alle tenåringer, og 40 % av voksne har tilstanden. Således er det en av de aller vanligste hudtilstandene. Symptomene er mest uttalt i tenårene, og forsvinner ofte etter 30-års alder.

Symptomer
De vanligste symptomene er hudfargede røde prikker og ru hud på baksiden av armene. Keratosis pilaris kan også ramme fremside av lår, kinn, rumpe og kropp. Hudforandringene er sentrert rundt utløpsgangene til hårene.  Om man drar hånden over huden kjennes det ut som «sandpapir» eller «gåsehud». Antall prikker i huden varierer fra noen få til flere hundre. Det kan noen ganger ledsages av lett kløe og tørr hud. Utslettet er mest synlig om vinteren, og bedres om sommeren.

Årsak
Keratosis pilaris skyldes unormal forhorning av det øverste hudlaget med keratin. Keratin er et hardt protein som naturlig beskytter huden.  Forhorningen er mest markert rundt utførselsgangene fra hårsekken til huden der det danner seg en såkalt «keratin plug». Den eksakte årsaken til keratosis pilaris er ukjent, men man vet at det har en arvelig komponent. Keratosis pilaris har også vært assosiert med tilstander som atopisk eksem og iktyose (arvelig type tørr hud).

Behandling av Keratosis pilaris
Keratosis pilaris er ufarlig, og hovedsakelig et kosmetisk problem. Det er ingen behandling som ”kurerer” tilstanden. Hudforandringene er mest synlige i barne- og ungdomsårene. De blir deretter mindre synlig i voksen alder.  Generelle råd som å unngå uttørkende såper og å ha en luft fukter hjemme kan gi bedring. Det viktigste er å gi god informasjon om tilstanden, og råd om bruk av ulike fuktighetskremer.  Det finnes gode hudprodukter som vil gjøre huden glattere og mykere, og det er viktig å tilføre rikelig med fuktighetskrem. Mye brukt er fruktsyrer som Glykolsyre, PHA-syre og Mandelsyre, sammen med rikelig med fuktighet. Smoothing Glycolic Body Lotion inneholder både Glykolsyre som fjerner døde hudceller, og fuktighetsingredienser. Purifying Cleanser er en fin rens å bruke som kroppssåpe i dusj.

Les mer om hudtilstanden her.

Del artikkelen