Hudhistorier

Hva betyr hudens ulike faser i livet?

Vår brandkampanje fokuserer på de ulike fasene huden vår går gjennom i løpet av livet, og viktigheten i å akseptere hudens endring gjennom hver fase.

Har du noen gang lurt på hva hudens ulike faser betyr? Vi har alle opplevd perioder hvor huden oppleves uforutsigbar. Plutselige utbrudd til livløs og grov hud kan påvirke oss på ulike måter. Men selv om hudens tilstand kan variere, har den en helt forutsigbar måte å fornye cellene på hver måned, fra fødsel til alderdom.

Gjennom denne programmerte hudfornyelsen kan huden ha ulike tilstander som sensitiv, grov, livløs og uren hud. Disse hudsyklusene kan variere, men følger oss stort sett gjennom hele livsløpet.

For å hjelpe deg å forstå hva som skjer i hver fase av livet, har vi delt inn hudens utvikling i 5 hovedavsnitt:

  1. Nyfødt/barne hud
  2. Pubertets hud
  3. Ung voksen hud
  4. Voksen hud
  5. Eldre hud

La oss ta en nærmere titt på hva hver av disse fasene betyr for huden din:

#1 fase – Fostertiden og barnealderen (0-11 årene)
Nyfødt hud er 20% til 30% tynnere enn en voksen hud. Selv om det har samme antall lag, er hvert lag betydelig tynnere, noe som gjør den veldig sart og sensitiv mot ytre påkjenninger. Rundt 4-årsalderen har hud, hår, negler og kjertler blitt mer utviklet. Huden er fortsatt tynnere og har mindre fargestoff enn voksen hud.

Siden beskyttelsesmekanismene er mindre utviklet, er barnehuden spesielt sensitiv for UV-stråler. Ved 12-årsalderen har strukturen og funksjonen utviklet seg til å bli mer voksen.

#2 fase – Puberteten (12-19 årene)
Hormonelle endringer kan forårsake forbigående utbrudd i huden. De hormonelle endringene i puberteten kan være utfordrende – spesielt på utsatte områder som ansikt, skuldre, bryst og rygg. Økt talgproduksjon og døde hudceller kan føre til at huden blir fet, uren og inflammatorisk. 

Denne tilstanden forsvinner vanligvis når tenåringsperioden er over, men for noen og spesielt kvinner kan ha akne langt opp i voksen alder.

#3 fase – Ung voksen (20-30 årene)
De første aldringstegnene skjer i midten av 20-årsalderen. Genetikk, livsstil og miljø vil være avgjørende på hvor tidlig disse endringene begynner, men normalt kan de første tegnene vises med fine linjer i 25 årsalderen.

Huden blir gradvis tynnere, og det reduserer hudens barrierefunksjon. Dårligere celleaktivitet reduserer beskyttelse mekanismen mot daglige UV-skader, forurensing, stress og div. Dette fører til nedbrytning av kollagen og elastisiteten i huden med 1% i året, men huden er i sin beste voksne alder.

Typiske alderstegn i 20-årene.

Huden i 30 årene
Midt i livet blir huden mer moden. Da reduseres fuktighet og elastisitet, og det oppstår flere rynker. På dette tidspunktet er hudens elastisitet redusert med 5%.

Typiske alderstegn i 30-årene

#4 fase – Voksen (40- 50 årene)
Bindevev mellom overhuden og underhuden mister sitt feste og evner ikke å produsere fuktighet på samme måte. Det gir også dårligere mikrosirkulasjonen, som fører til at næringsstoffer til overhuden blir redusert. Det fører til enda tynnere hud, mindre volum og elastisitet er forringet med ca 10%, og er vanlige tegn i overgangsalderen. Redusert blodsirkulasjon fører også til mindre glød og det dannes lettere sprengte kapillærer. 

Alder og genetikk vises, men også konsekvensene av livsstil blir mer synlig i form av  sprengte blodkar, grovere hud, rynker, tørre linjer, store porer og pigmentflekker.

#5 fase –  Eldre voksen (60-70 årene)
Hudens naturlige evne til å produsere fettstoffer i kombinasjon med nedgangen av hyaluronsyre- og kollagen resulterer til tørrheter, dehydrering og dypere rynker. Hudens evne til å reparere seg reduseres og den blir stadig tynnere, noe som fører til tap av elastisitet. Hudinfeksjoner kan øke på grunn av nedsatt immunforsvar, noe som gjør den mer utsatt for svekket hudbarriere med infeksjoner, irritasjoner og  tørrheter. Alle disse endringene fører til mer solsensitivitet og flere pigmentflekker.

Hva sitter vi dag igjen med?
Oppsummert – Livet er en reise som består av ulike faser, og hver fase gir oss nye utfordringer og opplevelser. Vi ser hva som skjer med huden gjennom livet, og hvilke utfordringer og endringer som kan oppstå. Vi har også tatt en titt på hvordan genetikk, livsstil og miljø påvirker hudens tilstand og aldringsprosess. Det er avgjørende å ta vare på huden vår gjennom alle faser , og å tilpasse livsstil og hudpleierutinene våre etter hudens behov. Med riktig pleie og beskyttelse kan vi opprettholde en sunn og strålende hud gjennom de ulike fasene.

Til syvende og sist er vi alle på denne livsreisen sammen, og det er opp til oss alle å støtte hverandre, feire våre forskjeller og ta med oss de ulike fasene som kommer.

IT’S JUST  A PHASE 🙂

Del artikkelen