Fagstoff

Hudproblemer for ungdom

Mange av oss opplever urenheter og kviser i ungdomsårene. Dette ser vi kan påvirke eget selvbildet og ha store innvirkninger på det sosiale liv.

Mange av oss opplever urenheter og kviser i ungdomsårene. Dette ser vi kan påvirke eget selvbildet og ha store innvirkninger på det sosiale liv.

Det er like vanlig med kviser og urenheter hos hos jenter og gutter i ungdomsårene. De er mest utsatt i 17-19 års alderen og avtar rundt 25 års alderen.

Det er ca 80% av alle tenåringer som rammes av uren hud og 14% går til fastlege for sine problemer. En liten andel ca 0,3% oppsøker hudlege hvis problemene har vært langvarige eller plagsomme. Det betyr at den største andelen oppsøker enten hudklinikker eller apotek for sine hudproblemer.

Når begynner huden å endre seg i ungdomsårene?
Pubertetsforandringer hos jenter som skyldes økning av svake kjønnshormoner starter før den virkelige puberteten begynner. Dette kan føre til fetere hud med kviser, voksen svettelukt og kjønnshår. Denne endringen kan allerede starte i 7-8 års alderen og er grunnen til utvikling av acne.

Når det blir en endring i talgsekken med opphopning av talg og keratin fører det til tilstoppede porer og inflammasjoner.

Hvordan forbygger vi og behandler vi ungdoms hud
Acne er arvelig og har mor eller far hatt acne i tenneårene er det stor sjanse for at barna kan få det.

Det er viktig å gjøre forebyggende tiltak tidlig. De fleste begynner å behandle huden når problemet har oppstått og da har huden vært i en endring lenge før det merkes med urenheter. Som mor og kosmetolog begynte mine 3 barn forebyggende hjemme behandling med enkle steg før puberteten blomstret.

Husk! Det er lettere å forebygge enn å reparere. Så start heller med behandling for tidlig enn for sent!

Det finnes ingen kur mot Acne
Det finnes desverre ikke en behandling som virker like godt på alle acneproblemer men studier har lært oss at det ofte er synergi av flere behandlinger som gir det beste resultatet.

Elixir anbefaler på det sterkeste å oppsøke en hudlege hvis huden er betent, rød og vond. Hormoner styrer mye og det må ofte behandles innvortes og utvortes parallelt. Går du for lenge med store acneproblemer kan det fort bli et problem med varige arrdannelser.

v04

Våre tips for ungdom som sliter med huden:

1. Vask/Cleanser
Det viktigste i pubertetsfasen er både å forebygge og behandle komedoner som er et begrep som brukes om opphopning av talg i hår-talg sekken.

For å forbygge komedoner bør det alltid brukes en vask/cleanser som fjerner døde hudceller, fettstoffer, smuss, make-up og forurensing. Det bør gjøres morgen og kveld.

2. Acne Pads – små utbrudd og store utbrudd
Neste steg bør være å bruke et produkt som hjelper huden med å fjerne døde hudceller. Keratinocytter (døde hudceller) avstøtes ikke på en normal måte på acne-hud og trenger hjelp til å fjerne disse cellene så de ikke kleber seg til porene og blir som en propp som tilstopper hår- talgsekk kanalen.

Vi anbefaler å bruke Acticlear Pads 2-3 ganger i uken for små utbrudd og daglig for de med større utbrudd. De inneholder salisylsyre og glykolsyrer som båre fjerner dødehudceller og virker antibakteriell. Salisylsyre virker også betennelse dempende og trekker til seg fettstoffer som reduserer overflødig talg i porene.

3. Krem/gel- små utbrudd
Det er flere ingredienser som hjelper mot å normalisere cellefornyelsen. På en ung hud med små komedoner holder det ofte å bruke produkter som er litt snillere og mildere. Vi begynner ofte med Niactil 4% som inneholder niacinamide (B3- vit) og litt salisylsyre som både regulerer talgproduksjonen og virker betennelsesdempende.

4. Krem/gel for større utbrudd
En ungdoms hud med mer utbrudd og betennelser vil Azelainsyre (Acticlear Gel) være være gunstig mot acne bakteriet, fjerne dødehudceller og dempe rødheter.

Vi anbefaler for de som har større utbrudd å bruke Acticlear Pads i kombinasjon med Acticlear og Niactil 4%.

5. Krem/gel for arr og fetere hud
Retinol/A-vitaminsyre (retinoider) er en veldig gunstig behandling for de som har fetere hud med komedoner. Retinext Anti-Aging Gel inneholder konsentrert retinol.

De fleste blir bedre etter lokalbehandling med retinoider. Dette påvirker mikrokomedoner, som er forstadier til alle acne promblemer og brukes i kombinasjon med Niactil 4%.

Del artikkelen