Mariannes tips

Elixir med og uten parabener

Det er stadig artikler og debatt rundt parabener. Jeg er selv distributør og ønsker å bruke gode og trygge produkter.

Det er stadig artikler og debatt rundt parabener. Jeg er selv distributør og ønsker å bruke gode og trygge produkter.

Når jeg har hudanalyser får jeg ofte spørsmålet om vi har parabener i serien vår. Det som overrasker meg er at de fleste ikke vet hva parabener er men har lest det ikke er bra og derfor ikke ønsker å bruke hudpleie som inneholder dette. Elixir Cosmeceuticals har både produkter med og uten parabener.

Hva er parabener
Parabener er et konserveringsmiddel som brukes for at matvarer og kremer skal ha lengre levetid uten å få bakterie og soppdannelse. Dette ble allerede fremstilt i 1927 og ble først benyttet som konserveringsmiddel i kosmetikk.

Det er flere typer parabener, noen dårlige og noen gode. Parabener som blir regulert gjennom mattilsynet har vist til lite bivirkninger og allergier. Studiene som ble gjort for en tid tilbake om at det påvirker hormonene våre er summen av hva som blir brukt og ikke de enkelte produktene.

Vi vet ennå lite om hvordan de nye konserveringsmidlene vil gi av bivirkninger, men begynner nå å få rapporter på det nå.

Folkehelseinstitutt (FHI)
Det siste er at FHI har lagd et nytt klagesystem for kosmetikk- bivirkninger. Rapporten kan vise til at parabener er blitt erstattet med nye konserveringsmidler som kan fremprovosere allergier og eksem, dette får flere og flere påvist etter langtidsbruk. Jeg er redd dette er begynnelsen på flere nye konserveringsmidler som kommer til å gi lignende resultater.

I fjor var jeg på en konferanse med farmasøyter og leger, der de mente at parabener fortsatt er det tryggeste og beste konserveringsmiddelet på markedet. Nasjonalt folkehelseinstitutt har vurdert nye studier om hormonlignende effekter og tatt hensyn til relevante eksponeringsforhold via kosmetiske produkter og er kommet fram til at kosmetiske produkter med parabener er trygge i bruk.

Dagens viten tilsier at kun 0,4 fra 3,5 prosent av den mengden paraben som smøres på huden via kosmetiske produkter trenger inn i huden. Og i huden brytes mesteparten av parabenet i tillegg ned til et ikke aktivt stoff.

Jeg ser mange hiver seg over overskriftene uten å sette seg godt nok inn i hva dette innebærer. Det vil alltid være ingredienser og stoffer som isolert sett ikke er bra for oss, men vi må også se det opp mot hverandre. Det er heller ikke bra å spise eller smøre på seg produkter med bakterier eller soppdannelse.

Sunn livsstil skaper god helse
Personlig er jeg veldig opptatt av helse og bruker Elixir og andre produkter med parabener. Jeg spiser sunne ferske matvarer, økologisk og ikke økologisk, og har fokus på sunn livsstil og trening.

Alt fokuset på om det er med eller uten parabener skaper mye stressfaktorer og en dårligere livskvalitet. Jeg mener at den totale summen av alt jeg gjør gir meg en god helse med frisk og vital hud uten bakterier og allergier.

Ideelt sett skulle vi ha sett at vi kunne ha unngått alle konserveringsmidler, men det vil i praksis ikke være mulig.

Så mitt tips vil da være å tenke mer på hva du putter inn i kroppen av konserveringsmidler, enn hva du smører utenpå.

Del artikkelen