Fagstoff

Eksfoliering av huden – derfor gir det resultat

Eksfoliering er et godt brukt begrep innen skjønnhet og hudpleie, og dette med god grunn. Men det er mye forskjellig informasjon om eksfoliering, og det er lett å bli forvirret i jungelen av begrep, trender og ingredienser.

Eksfoliering er et godt brukt begrep innen skjønnhet og hudpleie, og dette med god grunn. Men det er mye forskjellig informasjon om eksfoliering, og det er lett å bli forvirret i jungelen av begrep, trender og ingredienser. 

Vi skal nå prøve å oppsummere i korte trekk hvorfor, hvordan og hvilke eksfolieringer som anbefales. 

Hvorfor eksfoliere?
Når du er ung, faller alle dine døde hudceller av på en «forhåndsprogrammert» måte, hver 28. dag. Men med alderen tar det lengre tid for hudcellene å falle av. Det kan ta opp til 40, 60, ja til og med 80 dager!

Selv om det ikke er synlig for det blotte øyet, kan det få huden til å se livløs, grov og ujevn ut. Hudcellene kleber seg som lim til porene og kan derfor fremme tilstoppinger og urenheter. 

De kan også blokkere virkestoffene fra å absorberes ordentlig inn i huden, noe som medfører at produkter blir mindre virkningsfulle. 

Det samme gjelder med sminke og foundation som brukes for å oppnå jevnere overflate. Det blir ikke jevnt og fint om huden har flere lag med mikroskopiske døde celler. 

Når vi eksfolierer huden fjernes de døde hudcellene, og vi gir plass til nye, lykkelige og sunnere hudceller. Resultatet blir mer glød, en jevnere og glattere hud.

Ulike typer eksfoliering
Når det gjelder peeling, er det to hovedmetoder: 

Begge eksfolerings-formene har i utgangspunktet det samme målet om å fjern døde hudceller, men virkemåten er helt forskjellig.

Fysisk peeling
Fysiske eller mekaniske peelinger er den mest klassiske metoden. Denne gjennomføres med et hudpleieprodukt med kornete konsistens, som masseres/skrubbes rundt på huden med fysisk kraft for å fjerne de døde hudcellene. 

Selv om mange av disse «skrub-produktene» er super populære, kan de ofte forårsake irritasjoner og skader på huden. De kan fremme rifter, sår og svekke hudbarrieren, og er derfor mer egnet for grovere hud som på kroppen, hender og føtter. 

Kjemisk peeling
Kjemiske peelinger blir ofte kalt for «The Golden Child» innen peelinger. Ord som «kjemisk» og «syre», høres kanskje ikke så mildt ut, men sannheten er litt annen. 

Anti-Age Peel, salongbehandling

I stedet for å ta i bruk en fysisk kraft, brukes det syrer som løsner limet som holder de døde hudcellene sammen. Dette gir en dypere og mer skånsom peeling ved at flere lag døde hudceller løsner og støtes vekk.

Elixir Cosmeceuticals bruker ikke mekaniske peilinger, og vi anbefaler våre kunder å bruke en form for kjemisk peeling til ansikt.

Hva slags kjemisk peeling passer din hudtilstand?
Kjemiske peelinger finnes i ulike former og styrker, og bør tilpasses den enkelte hudtilstand.

I hovedsak finnes det to ulike kjemiske peelinger, som har ulike egenskaper og retter seg mot ulike hudtilstander:

AHA-syrer
Passer best for: normal, tørr, sensitiv, aldrende og grov hud.

Alpha Hydroxy Syrer (AHA) er vannløselige, noe som betyr at de eksfolierer overflaten, tiltrekker seg fukt og fremmer dermed bedre fuktighet. De er veldig gode på å fjerne døde celler og gir jevnere og glattere hud ved regelmessig bruk. 

AHA-syrer finnes i flere former, og i våre produkter har vi følgende: PHA-syre, Mandelsyre og Glykolsyre. 

Hvis du har en sensitiv hudtilstand eller aldri har brukt fruktsyrer tidligere, anbefaler vi å begynne med Mandelsyre og PHA-syre. 

De finnes i Acticlear Foam Cleanser og Niactil Advanced Pro.

Hvis huden din er ganske «normal» uten spesiell sensitivitet, kan du prøve Glykolsyre. Dette er en favoritt for mange, siden de er litt sterkere og de mest effektive av AHA-syrene.

Glyactil-familien

De finnes i vår Smoothing Cream og Elixir Pads i konsentrasjon 10%, 15% og 20%.

Anbefalt bruk:
Det er viktig å tilpasse eksfoliering til hudtilstanden og noen kan bruke milde syrer daglig, mens andre tolerere det bare 2-4 x uken.

Begynn alltid litt gradvis for så å øke etter toleranse. Påfør hver andre eller tredje natt på ren, tørr hud og vent i noen minutter før du påfører resten av hudpleien.

Eksfoliering i krem form er mildere enn peeling pads og vil derfor være mer gunstig for de som trenger en mildere og snillere peeling.

BHA-syrer
Passer best for: fet, uren, sensitiv og rødlig hud

Beta Hydroksysyrer (BHA) er olje oppløselige, noe som betyr at de reduserer talg og trekker fettstoffer ut av porene. De er også betennelsesdempende og antibakterielle, og favoritten for mange som sliter med akne, betennelser og fet hud.

Salisylsyre er en BHA-syre som finnes i Acticlear Pads i konsentrasjon 2% og i Sulfactil Cleanser og Sulfactil Cream i konsentrasjon 2%.

Hvis huden tåle det, så kan du fint bruke AHA- og BHA-syrer om hverandre. Men vi erfarer at de har en tendens til å være irriterende og uttørrende hvis de brukes i høye konsentrasjoner for hyppig. 

Anbefalt bruk:
Det er viktig å tilpasse eksfoliering til hudtilstanden. Noen kan bruke BHA-syrer daglig for å behandle akne, uren hud og fet hud, mens andre tolerere det bare 2-4 x uken.

Begynn alltid gradvis, for så å øke etter toleranse. Vi anbefaler også å bruke syrer lokalt der det er mer talgproduksjon og fet hud.

Vi håper denne artikkelen gav oppklaring, og lyst til å oppnå nye høyder med din hud! 🙂

Del artikkelen