Fagstoff

Alt du trenger å vite om eksfoliering

En ung og produktiv hud støter bort døde hudceller hver måned, men desto eldre vi blir, desto langsommere går det.

Selv om det ikke er synlig for det blotte øyet, kan det få huden til å se livløs, grov og ujevn ut. De døde hudcellene kleber seg som lim til porene og kan derfor føre til tilstopninger og urenheter.

Døde hudceller kan også redusere hudens evne til å produsere fuktighet og blokkerer virkestoffer fra å bli absorbert i huden, noe som medfører at produkter blir mindre virkningsfulle.

Eksfoliering omtaler vi ofte som peeling, og vi har 3 hovedmetoder: 

Fysisk peel
Krem med korn som masseres inn med sirkulære bevegelser og vaskes bort.

Kjemisk peel
Fruktsyrer påføres huden og løsner limet som holder døde hudceller sammen. Kan brukes i krem, gel eller som pads. Skal ikke vaskes bort.

Enzym peel
Naturlige enzymer, som finnes blant annet i ananas og papaya og løsner bindingene som holder døde hudceller sammen. Den påføres ofte som en maske for deretter å vaskes eller rubbes av.

Kjemiske peelinger
En kjemisk peel høres kanskje ikke så mildt ut, men en kjemisk peel gir en dypere og er faktisk mer skånsom peeling ved at flere lag av døde hudceller løsner og støtes bort. Derfor har vi valgt å bruke kjemisk peel i vår serie. Kjemiske peelinger finnes i ulike former og styrker,  og bør tilpasses den enkelte hudtilstand.

I all hovedsak finnes det 2 ulike kjemiske peelinger:

AHA-syrer
AHA-syrer passer for: normal, tørr, sensitiv, aldrende og grov hud

Alpha Hydroxy syrer (AHA) er vannløselige, noe som betyr at de eksfolierer overflaten og tiltrekker seg fukt og gir dermed bedre fuktighet. AHA-syrer er gode på å fjerne døde celler og gir jevnere og glattere hud ved regelmessig bruk. 

AHA-syrer finnes i flere former, og i vår serie har vi:

Normal hud
Hvis du har en normal hud, uten spesiell sensitivitet, kan du prøve Glykolsyre. Disse går dypere i huden og er på den måten den mest effektive av AHA-syren.

Glykolsyre finner du i Glyactil Smoothing Cream, Glyactil Pads og i Glyactil Smoothing Body Lotion.

Sensitiv hud
Hvis du har sensitiv hud eller aldri brukt fruktsyrer tidligere anbefales det å begynne med Mandelsyre og PHA-syre.

Dette finner du i Acticlear Foam Cleanser og Niactil Advanced Pro.

BHA-syrer
BHA-syrer passer for: fet, uren, sensitiv og rødlig hud

Beta Hydroksy-syrer (BHA) er oljeoppløselige, noe som betyr at de reduserer talg og trekker fettstoffer ut av porene. De er også betennelsesdempende og antibakterielle, og BHA-syrer er mye brukt for behandling av akne, betennelser og fet hud.

Salisylsyre er en BHA-syre og finnes i Acticlear Pads (2 %) og i Sulfactil Cleanser (2 %).

Del artikkelen