Salisyre

Hva er salisylsyre?
Salisylsyre brukes ofte til å behandle uren hud og urenheter. Salisylsyre fører til lett avskalling av det øvre hudlaget, reduserer forekomst av hudormer og åpner tilstoppede porer. Salisylsyre er spesielt effektivt mot uren hud da oppløsningen trenger ned i talgkjertlene. Dette bidrar til å redusere overflødig talg. Salisylsyre har også gunstig effekt mot solpåvirket hud.

Hvordan brukes salisylsyre?
Hjemmeprodukter inneholder salisylsyre i konsentrasjon 2-5 % som brukes 1-2 ganger daglig mot kviser. Vanlige bivirkninger er tørrhet, svie og lett irritasjon i huden ved oppstart. Dette motvirkes ved bruk av en mild oljefri fuktighetskrem. Ved uttalt tørrhet og irritasjon brukes salisylsyre kun 2-3 ganger i uken i starten. Salisylsyre peeling utføres på klinikk i høyere konsentrasjon og kan kombineres med annen behandling for uren hud. Salisylsyre skal ikke brukes av gravid og ammende.a

Hvilke produkter/hudprogram inneholder Salisyre

Glykolsyre

Hva er glykolsyre og alfa-hydrokssyrer?
Alfa-hydroxysyrer er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av fruktsyrer som brukes til hudforbedring. AHA molekylene finnes naturlig i flere frukter og kalles derfor fruktsyre. Eksempler er glykolsyre (sukkerroer), lactic acid (melk) og citric acid (sitrusfrukt).

Hva virker glykolsyre?
Glykolsyre virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og gir en lett avskalling av huden (peeling). Dette fjerner det øverste hornlaget og gir en glattere, renere, strammere og mer glinsende hud. Glykolsyre jevner også ut pigment i huden, og i høyere konsentrasjoner kan avbleke brune flekker. De med tydelig solpåvirket hud har generelt svært god effekt av fruktsyrer. Hvilken konsentrasjon man velger avhenger av hudproblemet man behandler. Glykolsyre er generelt mest effektivt i en konsentrasjon mellom 10-20%. Høyere konsentrasjoner kan brukes som klinikkbehandling, og dette benevnes som kjemisk peeling.

Hva kan man forvente av fruktsyrer?
Flere kliniske studier har bekreftet at fruktsyrer er en effektiv behandlingsmetode til hudforbedring. Fine linjer, pigment og ruhet i huden bedres ved bruk av alfa-hydroxysyrer. Vanlige bivirkninger er rødhet i huden, tørrhet og lett svie. Behandlingen tolereres av de fleste svært godt. Det er viktig å bruke solbeskyttelse om sommeren. Irritasjon kan reduseres ved bruk av fuktighetskrem. En liten andel vil ikke tolerer behandling med fruktsyrer, og de med eksem og rosacea (couperose) er spesielt utsatt.

Hvilke produkter/hudprogram inneholder Glykolsyre

L-askorbinsyre (vitamin-C)

Hva er L-askorbinsyre?
L-askorbinsyre, bedre kjent som vitamin C, er en antioksidant som gir hudforbedring. Ultrafiolett bestråling fra solen reduserer mengden vitamin C i huden, og øker dannelse av skadelige frie radikaler. Bruk av kremer som inneholder L-askorbinsyre gjenoppretter denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler. Vitamin C produkter er spesielt å anbefale om sommeren når vi utslettes for sollys.

Hvordan virker L-askorbinsyre?
Kliniske studier har vist at vitamin C reduserer antall «solbrent celler» i huden med 40-60%, og reduserer UV  skade på arvematerialet (DNA) med 62%. Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden. Vitamin C er videre en viktig kofaktor i dannelse av kollagen og hjelper til å forsterke barrieremekanismene som beskytter huden. Vitamin C kremer i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker desto mer virkningsfulle er produktene.

Hvor effektivt er L-askorbinsyre?
I en studie fra 1999 behandlet 28 personer halve ansiktet med fuktighet og andre halvparten med L-askorbinsyre. Ansiktshalvdelen som ble behandlet med fuktighet opplevde nesten ingen hudforbedring, mens hele 84% opplevde hudforbedring på siden behandlet med L-askorbinsyre etter 12 uker. Hudforbedring bestod av reduksjon i fine linjer (68%), ruhet (36%) og bedret pigmentering (32%). Bivirkninger rapporter var lett svie i huden (55%), rødhet (24%) og tørrhet (5%). Andre studier har også vist at vitamin C kan bedre fine linjer, ruhet,
brune flekker og tegn på solpåvirket hud.

Hvilke produkter/hudprogram inneholder L-askorbinsyre (vitamin-C)

A-vitamin

Hva er A-vitamin?
Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av A-vitamin, som f.eks retinol, kan bedre solpåvirket hud og aldringstegn. A-vitamin øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle. A-vitamin kan brukes for å jevne ut hudfargen, redusere fine linjer og pigmentflekker, bedre solpåvirket hud, redusere store porer og motvirke kvisedannelse. A-vitamin skal ikke brukes av gravide og ammende, og med forsiktighet hos de med eksem eller rosacea (couperose). Full effekt av A-vitamin ses etter 6-12 måneders regelmessig bruk.

Har A-vitamin vært studert?
Ja. Det mest brukte virkestoffet av A-vitamin, Retinol, har vært studert i flere studier. En klinisk studie i anerkjente Archives of Dermatology har vist at bruk av retinol over 24 uker bedrer fine linjer og øker kollagen produksjon i huden. En studie publisert i oktober 2009 viste også hudforbedring av solpåvirket hud og rynker.

Viktige momenter for riktig bruk
(1) Brukes hver kveld etter at huden er renset
(2) Appliser en mengde på størrelse med en «ert» til hele ansiktet
(3) Appliser gjerne fuktighetskrem 20 minutter etterpå
(4) Bruk solfaktor på dagtid
(5) Hvis irritasjon oppstår anbefales det å ta kortvarig pause fra behandlingen og applisere rikelig med fuktighet
(6) Noen tolerer kun å bruke A-vitamin 2-3 dager i uken
(7) Etter 9 måneders daglig bruk kan man reduserer hyppigheten til 2-3 kvelder i uken for å opprettholde  resultatet

Hvilke produkter/hudprogram inneholder A-vitamin

Azelainsyre

Hvordan virker Azelainsyre?
Virker veksthemmende mot propionibakteriet (acne bakterie). Den hemmer dannelsen av keratinocytter (fettstoffer) og normaliserer forhorningsforstyrrelsen i overhuden. Videre virker den antiinflammatorisk, beroligende og demper rødhet i huden. Virker også blekende og forebyggende på pigmentforandringer og normaliserer fargestoffet.

Hvordan brukes Azelainsyre?
Før påføring må huden rengjøres med en cleanser. Et tynt lag kan påføres opptil 2 ganger daglig (morgen og kveld) på de angrepne hudområdene og gnis forsiktig inn i huden. Ca. 2,5 cm er nok til hele ansiktet. Ved sterk hudirritasjon skal gelen forbigående brukes kun 1 gang daglig eller behandlingen avbrytes inntil irritasjonen forsvinner.

Akne: Tydelig bedring sees vanligvis etter 4 uker, men for optimalt resultat er det viktig at behandlingen foregår kontinuerlig over flere måneder. Ved forverring eller manglende effekt etter 1 måned

Rosacea: Betydelig bedring sees vanligvis etter 4-8 uker. Brukes uavbrutt i hele behandlingsperioden. For optimalt resultat kan gelen brukes i flere måneder.

Klassifisering:
Middel mot akne og rosacea (alifatisk dikarboksylsyre).

Virkningsmekanisme:
Akne: Antibakteriell effekt ved veksthemming av propionibakterier og reduksjon av andel frie fettsyrer i lipidene i hudoverflaten. Hemmer dannelsen av keratinocytter og normaliserer forhorningsforstyrrelsen i epidermis.
Rosacea: Ukjent mekanisme. In vitro og ex vivo-studier indikerer at azelainsyre virker antiinflammatorisk ved å redusere dannelsen av proinflammatoriske relative oksygenforbindelser.

 

Hvilke produkter/hudprogram inneholder Azelainsyre

Niacinamide

Niacinamide en dokumentert vannløselig B3- vitamin. Den Stimulerer enzymer som er viktig for cellens funksjon og energi- omsetting. Med alder synker disse nivåene av enzymer.

Studier har vist at den hindrer at melanin klumper seg og dermed motvirker pigmentflekker. Niacinamide virker betennelsesdempende og motvirker rødhet ved acne og rosacea. den øker hudens produksjon av ceramider ( fettstoffer)og reduserer vanntap i huden. Flere studier indikerer at Niacinamide motvirker tørr hud.

Niacinamide og aldring:
Som ledd i hudaldring får vi tynnere hud, det utvikles rynker og tap av collagen, Elastin og proteiner. Disse faktorene gir en dårligere hudstruktur og mindre elastitet. I studie utført av Oblong ble det påvist at Niacinamide. Stimulerer til dannelse av kollagen og proteiner. Flere kliniske studier har vist til. Jevnere og glattere hudstruktur med mindre rynker etter 12 ukers bruk.

Niacinamide og pigmentering
Studier som er utført har vist til hudforbedring av hyperpigmentering ved bruk av Niacinamide. Studiene ble utført med 5% niacinamide hos asiatiske kvinner med melasma. Etter 8 uker ble det det signifikant forbedring avblekning av hyperpigmentering. Et annet studie ble utført med 120 deltakere hvor man sammenliknet solkrem med og uten Niacinamide. Solkrem med niacinamide hadde en signifikant forbdering. Virkemekanismen er ukjen, men mistenker at pigmentcellene frigir pigmentet raskere ved bruk av niacinamide.

Et annet studie med 27 personer med melasma (pigment) sammenliknet bruk av Niacinamide og Hydroquinone (legemiddel). 44 % så forbedring med niacinamide og 55% med hydroquinone.

Niacinamide og fet hud
Kombinasjonshud med fet T- sone er en vanlig problemstilling. Studier viser at bruk av Niacinamide reduserer produksjon av talg i huden.

Niacinamide og Rynker
Et studie på 30 personer brukte Niacinamide på den ene halvdelen og den andre med placebo i 8 uker. Det var en signifikant forbedring på siden med Niacinamide på linjer og glatthet etter denne perioden.